На Тернопільщині 19-річний юнак торгував базами даних підприємств та установ (Відео)

19-річному жителю Тернопільщини загрожує до 5 років ув’язнення. Юнака затримали за торгівлю інформацією з обмеженим доступом. Бізнес молодик розгорнув в Інтернеті – розміщував оголошення про продаж баз даних підприємств та  державних установ України у різних тематичних групах в месенджері Telegram.

Оголошення з пропозиціями придбати електронні бази даних підприємств та установ, що містять ознаки інформації з обмеженим доступом, правоохоронці виявили під час моніторингу Інтернету. Співробітники кіберполіції в Тернопільській області встановили  особу, яка здійснювала несанкціоноване розповсюдження заборонених відомостей. 

“Оперативні заходи із викриття зловмисника проводили співробітники кіберполіції у Тернопільській області спільно зі слідчими ГУНП в області, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури, із залученням працівників роти поліції особливого призначення. Причетним до протиправного виявився 19-річний жителя Бучацького району. Оплату від замовників за інформацію з обмеженим доступом зловмисник приймав через  платіжну систему або на банківську картку. Вартість однієї копії бази даних становила до півтори тисячі гривень.  Правоохоронці провели обшук за місцем проживання фігуранта, вилучили комп’ютерну техніку, яку направили на експертизу”, – каже т.в.о. начальника відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Володимир Драбик.

Кримінальне провадження відкрили за частиною 2 статті 361-2 – несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Триває досудове розслідування. 

Exit mobile version