Троє жительок Тернопільщини потрапили у сексуальне рабство в Португалії

Фото: Національна поліція

Щороку тисячі чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми як у себе вдома, так і за кордоном. Саме ця галузь кримінального бізнесу розвивається найбільш стрімкими темпами в світі. Серед постраждалих і є жителі Тернопільської області. Зокрема, 34 особам встановлений статус постраждалих від торгівлі людьми. Про це під час брифінгу повідомив заступник голови ОДА Ігор Гайдук.

День боротьби з торгівлею людьми у світі відзначають щороку 30 липня. який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції від 18 грудня 2013 року. Цього дня світова спільнота вкотре звертає увагу на цю проблему, адже від неї не захищений ніхто.

Зафіксовано факти використання людей у проституції та порнобізнесі, примусове жебрацтво та втягнення у злочинну діяльність, вилучення та продаж органів, продаж дітей та сурогатне материнство”, – зазначають у поліції.

За словами начальника відділу боротьби із злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми ГУНП в Тернопільській області Олександра Буняка, в області щороку виявляють факти незаконної торгівлі людьми. Так, у 2018 році оперативники його підрозділу задокументували сім фактів торгівлі людьми. У 2019 працівники поліції прикрили групу, яка вербувала людей для роботи у Польщі, а також ще дві групи, які “працевлаштовували” людей в Італії та ОАЕ.

Вербували за допомогою інтернету та шахрайськими методами. В оголошенні вказували про вакансії прибиральниць, а прибувши на місце, у жінок забирали документи та шляхом залякування змушували займатися проституцією, – повідомив Олександр Буняк.

У 2021 році в краї зафіксовано чотири факти торгівлі людьми, серед яких сексуальна експлуатація.

 

Трьох дівчат завербували та відправили в Республіку Португалія, де обіцяли їм роботу у готелі. У дівчат відібрали їхні документи, під приводом розробити дозвіл на працю, та змусили займатися проституцією. Двом особам уже оголошено підозру. Готуються матеріали на направлення до суду. Ще одна мешканка області стала жертвою сексуальної експлуатації в Італії».

Всі люди, які потрапили в сексуальне рабство чи в трудову експлуатацію, направляються нами до однієї з міжнародних організацій, де їм надається матеріальна, юридична та психологічна допомога”, – зазначив Олександр Буняк.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні майже, від торгівлі людьми постраждали майже 200 тисяч українців, починаючи з 1991 року. Це робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Більшість постраждалих, які протягом останніх років отримали допомогу від МОМ – молодь до 35 років. Наймолодшій постраждалій було 3 роки, а найстаршій – 83. 

Правоохоронці наголошують, що ніколи не варто одразу довіряти незнайомцям, тим більше тоді, коли вони обіцяють мало не «золоті гори». Якщо пропонують аж занадто привабливі умови праці та високу зарплатню, дуже ретельно перевіряйте інформацію: не спокушайтесь одразу на таку пропозицію, адже саме за нею й приховується трудове рабство, яке в реальності не має нічого спільно з пропонованими вигодами. 

Exit mobile version