Бути чи не бути після епідемії літній відпустці біля моря?

Чи побачимо море цього літа не лише на фотографіях? Травень – гарний час для завчасного планування літньої відпустки, якби не епідемія коронавірусу. Туристичний бізнес чи не найбільше постраждав через COVID-19. Вперше за історію зупинилося авіасполучення між країнами. Південь України чи поїздка за кордон: такий вибір стоятиме перед українцями цьогоріч. І врахувати доведеться не лише курс валют, а й епідеміологічну ситуацію. Ми дізналися, куди планують податися на відпочинок тернополяни і що пропонують туроператори.

Тернополянка Людмила Лукіян любить подорожі. Одна з останніх – автобусний тур містами Європи у січня цього року.

«Здивувало, що у Празі була група туристів з Китаю і усі вони були в масках. У них в той час була епідемія, але поїхали ще й у подорож»,  – каже пані Людмила.

Людмила Лукіян розповідає, у січні планувала купувати квитки в Мілан, мріяли про подорож в Італію. На жаль, через епідемію від цих планів довелося відмовитися. Влітку їхати за кордон ризиковано, вважає тернополянка:

«По-перше, з карантинтом не відомо як буде. По-друге, вже така фінансова ситуація… Їхати ризиковано і невідомо чи ти там залишишся в тій країні, за які гроші там потім виживати і що робити. Тому цього року будемо відпочивати в Україні», – розповідає пані Людмила.

Тернополянка каже, минулоріч мали нагоду порівняти відпочинок в Одесі та Іспанії.  

«Минулого року в Одесі ми жили у невеликій однокімнатній смарт-квартирі. Проживання коштувало 600 грн. за добу і це було дорожче, ніж в Іспанії, а по умовах – набагато гірше. Тому, скоріш за все, цього року ми будемо їздити велосипедами на дальній пляж у Тернополі і їздити у цікаві місця в межах нашої області,» – каже Людмила Лукіян.

Чимало тернополян хочуть їхати у відпустку за кордон і лише чекають, коли відкриють кордони. Про це розповіла директор туристичної агенції Ірина Костецька. Туристичні путівки на літо тернополяни бронювали ще у листопаді, грудні, січні та лютому. Із ситуації туроператори виходили по-різному: одні пропонували поїздку у ті ж готелі в інші місяці, інші зараховували оплачені гроші на депозит клієнта, який той зможе згодом витратити на будь-яку подорож цього туроператора.

«Ніхто не міг передбачити таку ситуацію і епідемію коронавірусу. Є багато тернополян, які користуються раннім бронюванням і купують подорожі за півроку і навіть більше,» – розповідає Ірина Костецька.

Пані Ірина каже, до неї часто телефонують із запитаннями, коли вже можна буде спланувати відпочинок. Багато тернополян готові вирушити в подорож до моря, як тільки закінчиться карантин.

«Думаю, що на відпочинок в Італії чи Іспанії цього року розраховувати не варто. А от інші країни від іноземних туристів відмовлятися не хочуть і готуються приймати гостей з-за кордону. Наприклад, є вже інформація, що Греція відкриває туристичний сезон для іноземців з 1 червня, Болгарія та Єгипет з 1 липня. Чекаємо ще інформацію від Туреччини, але думаю, що це також буде з червня-липня», – каже Ірина Костецька.

Всесвітня туристична організація ООН  (UNWTO) прогнозує, що під час пандемії коронавірусу 96% усіх туристичних напрямків у світі будуть недоступними, повідомляє «Deutsche Welle». Генеральний секретар Всесвітня туристична організація ООН Зураб Пололікашвілі, закликає країни виділяти більше коштів для відновлення галузі.

«Ми вимагаємо такої підтримки туризму, аби він зміг стати лідером під час відновлення економіки», – зазначив генсек UNWTO.
Exit mobile version