Холодний душ зі штрафів. Тернопільських водіїв “каратимуть” по-новому

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо нарахування штрафних балів.

Парламент скасував систему штрафів, яка була введена в Україні у 2015 році, проте, реально так і не запрацювала. Тоді було сформовано нове правило: кожному громадянину, який має право керувати транспортним засобом, на початку кожного року (або ж з того дня, коли він отримав право керування автівкою) автоматично нараховувалося 150 балів до кінця року.

За цією “бальною” системою після закінчення 150-ти балів, водіїв починають притягати до відповідальності. Списувати порушення за бали дозволяється лише тричі: за кожне порушення ПДР знімають 50 балів.

Звісно, “правило 150-ти балів” могло застосовуватися виключно для, так би мовити, несерйозних правопорушень, за які водієві не може загрожувати негайне позбавлення волі. Зокрема, бали списувались лише за такі порушення ПДР:

З 1 травня 2020 розпочне роботу Автоматична система фотовідеофіксації порушень ПДР (АСФП), яка зафіксує порушення, виносить постанову про порушення та надсилає її за місцем реєстрації власника авто.

Наприклад, при перевищенні швидкості більш ніж на 22-23 км/год (20 “дозволений” і 3% похибка) АСФП автоматично зафіксує порушення. Після чого буде складено відповідну постанову, яку підпише уповноважений працівник поліції, її надішлють за місцем реєстрації власника автомобіля.

Так звані “листи щастя” надсилатиме “Укрпошта”. Побачити штраф можна і в електронному кабінеті водія, або ж у додатку ДІЯ.

До слова, в Україні оновили додаток для мобільних телефонів Штрафи UA, завдяки якому водії-порушники ПДР можуть сплатити штрафи онлайн. У додатку можна зареєструватися за номером водійського посвідчення чи ІПН.

Exit mobile version