Лаврівські хроніки: у Почаєві різко зростає кількість хворих на COVID-19, влада заговорила про надзвичайний стан

У Почаєві на Тернопільщині хочуть ввести надзвичайний стан. Про це повідомляє керівник райдержадміністрації. На ранок 26 квітня COVID-19 виявили у 110 жителів Кременецького району. Тільки за попередню добу підтверджено 27 випадків коронавірусної інфекції, з них більшість – у Почаєві. 

Завершилось позачергове засідання районної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Кременецькій райдержадміністрації. Окрім додаткових обмежувальних заходів на території міста Почаїв та Кременецького району, зважаючи на критичний ріст захворюваності на COVID-19 та протидії поширенню епідемії коронавірусу, вирішили максимально посилити заходи надзвичайної ситуації, а при позитивній динаміці протягом 5 днів звернутись до верхніх ешелонів влади щодо посилення дієвих карантинних заходів безпеки по відношенню до мешканців Кременецького району, – написав у соцмережі Вячеслав Онишкевич.

Співрозмовник ВВС News Україна у місцевій владі розповів, що на місці не розуміють, як зупинити спалах, і не мають для цього сил і засобів. А допомога з області і Києва не надходить:

Є різке зростання, в районі вже 110 підтверджених результатів. Якщо за п’ять днів ситуація не зміниться, то звертаємося до області ініціювати процедуру введення надзвичайного стану.

Джерелом поширення інфекції у місті вважають Почаївську лавру. Нагадаємо, на Великдень віряни масово порушували карантинні обмеження, які ввели в Україні. Під час богослужіння, попри встановлені обмеження, людей впустили всередину храму. Через це кількість хворих на COVID-19 різко зросла.

Читайте також: Через масові порушення закону московський патріархат можуть виселити з Почаївської лаври?

Наразі в Олександрівській лікарні Києва з коронавірусом перебуває четверо священників з Почаївської лаври.

21 квітня на в’їздах у Почаїв облаштували чотири карантинні пости.

На них цілодобово несуть службу поліцейські, рятувальники, військовослужбовці Кременецького військового комісаріату. Вони стежать за дотриманням карантинних обмежень, з’ясовують маршрут та мету поїздки людей, роблять температурний скринінг, проводять роз’яснювальну роботу, якщо потрібно – здійснюють санітарну обробку транспорту. Такі заходи вживаються, аби не допустити подальше розповсюдження небезпечної інфекції,  зазначають у поліції. 

На Великдень стало відомо, що в Почаївській лаврі помер 76-річний монах. За інформацією джерел одного з місцевих видань, у ченця був коронавірус, але офіційного підтвердження цієї інформації немає. Також у цей день померла жінка, у якої лабораторно підтвердили коронавірус. 

Раніше депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця розповів нам, що Почаївська лікарня, яку визнали базовою для пацієнтів з COVID-19, – не готова до прийому людей.

Два апарати ШВЛ і тільки один із них – робочий. Місцеві волонтери та небайдужі придбали для лікарів та медичного персоналу засоби захисту. Лікарня не готова до масового поступлення пацієнтів, хворих на коронавірус, – сказав Тарас Паляниця.

Нагааємо, до 11 травня 2020 року (включно) в Україні продовжили карантин.

Exit mobile version