Трагедія, яка сколихнула світ. ТОП-5 фільмів про катастрофу в Чорнобилі, які змінять вас назавжди

Сьогодні ми згадуємо тих, хто жертовно віддав своє життя та здоров’я за інших. Згадуємо тих, хто йшов у ядерне пекло рятувати усіх нас, розуміючи небезпеку, усвідомлюючи наслідки.  Це справжня любов і самопожертва. Це справжній патріотизм та самовідданість. Ми всі у боргу перед героями-чорнобильцями, які врятували теперішнє й прийдешні покоління. Пам’ятаємо і молимось за кожного, чиє життя та здоров’я забрав Чорнобиль…

Тридцять чотири роки тому – 26 квітня 1986 року – сталася трагедія, яка розділила час на «до» та «після». Трагедія, яка змусила людей по-новому переосмислити  безпеку використання «мирного атома». Наслідки техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС людство відчуває ще досі і відчуватиме ще багато десятиліть. Адже трагедія на Поліссі зачепила своїм смертоносним крилом найбільше Україну, а також Білорусь, Росію, Латвію, Польщу та інші країни світу.

Тисячі мужніх та самовідданих українців ціною власного здоров’я та життя рятували, без перебільшення, світ. Вони першими кинулися у чорнобильське горнило, першими отримали невидиме опромінення. 

Чорнобильська атомна електростанція є символом наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. Трагедія, спричинена вибухом на її четвертому енергоблоці, не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом», збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.

З кожним роком їх стає все менше. Людей, які ліквідовували наслідки Чорнобильської катастрофи. Вибух четвертого енергоблоку призвів до величезної кількості загиблих, економічних збитків та смертельних недуг. Від них люди і до сьогодні страждають.

Дуже страшно. Це вже ми літом були, коли приїжджали в покинуті села, а там нові гарні будинки стояли. А всі подвір’я були зарослі будяками. Все вродило, а птахів не було, жодної пташини, – пригадує ліквідатор наслідків вибуху на Чорнобильській АЕС Сергій Анцібор. 

Вшанувати світлу пам’ять жертв трагедії та подякувати ветеранам-чорнобильцям щороку в парк Національного Відродження приходять рідні та близькі загиблих учасників ліквідації аварії, представники влади і духовенства та небайдужі тернополяни. Сьогодн кожен із нас може у молитві згадати полеглих…

У Тернополі робиться багато кроків для забезпечення гідного життя та відновлення здоров’я всіх ліквідаторів аварії на ЧАЕС. 

Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів аварії Чорнобильська катастрофа стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь, адже, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації, – зазначає міський голова Сергій Надал. 

Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу…

Ми підібрали ля вас ТОП-5 фільмів про Чорнобиль, які не залишать байдужими:

Аврора (2006). Художній фільм Оксани Байрак про дівчинку-сироту Аврору, яка мріяла стати балериною. Вона стала свідком вибуху на станції та отримала дуже велику дозу опромінення. Єдиний її шанс на одужання – лікування у США.

Битва за Чорнобиль (2006). Документальний фільм каналу Discovery про саму катастрофу та їх політичний контекст. Режисери фільму поспілкувалися з безліччю людей, які були залучені до ліквідації наслідків, у тому числі з президентом СРСР Михайлом Горбачовим.

Двері (2008). Короткометражний фільм ірландського виробництва на основі повісті білоруського письменника Миколи Калугіна «Чорнобильська молитва».  У центрі сюжету – сім’я, яку евакуювали після катастрофи, але їхня дочка все одно помирає. Батько змушений повернутися до старої квартири по двері, щоб поховати доньку за традиціями.

Земля забуття (2011). В ньому розповідається, як в цей день одружуються Аня та Петро, як інженер електростанції Олексій разом з сином Валерієм вирішили посадити дерево, а лісничий Микола робив свій щоденний обхід лісу навколо станції. Та все змінюється в одну мить. І найщасливіша наречена стає вдовою в день весілля, а син залишається без батька. А через 10 років Аня, яку зіграла українка Ольга Куриленко, працює гідом для туристів по забрудненій чорнобильській зоні”, Валерій шукає батька, а Микола доглядає заражений сад.

Арка (2018). Короткометражний фільм розповідає 30-річну історію Чорнобильської катастрофи. Автори кінострічки показали події з перших хвилин після аварії до моменту, коли нове укриття зайняло своє проектне положення. Та зробили це мовою музики!

Та найгеніальнішою екранізацією історії Чорнобильської катастрофи визнали серіал «Чорнобиль» (2018).

Exit mobile version