У Тернополі переоснащують котельні: вартість реконструкції одного об’єкта – мільйон доларів (Відео)

Фото: Теропільська міська рада

У Тернополі продовжують реконструювати котельні. Сьогодні масштабні роботи з технічного переоснащення об’єкту проводять на вулиці Живова, 12. Завдяки сучасному обладнанню економія енергоресурсів подекуди становить до 50%. Також подача гарячої води до багатоповерхівок буде здійснюватися цілодобово. Як повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал, вартість технічного переоснащення та реконструкції однієї котельні складає близько 1 мільйона доларів.

Модернізація обладнання тут проводиться в рамках проєкту з реконструкції мереж теплопостачання і подачі гарячої води. Котли та насосне обладнання за час експлуатації вичерпали свій ресурсний термін і були уже застарілими та фізично зношеними, що призводило до енергозатратності, – каже головний інженер КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Віталій Грубенюк. Важливо, що після модернізації робота котельні стала повністю автоматизована і виконується без обслуговуючого персоналу.

«В рамках масштабного проєкту на цій котельні нам вдалося повністю оновити насосне обладнання, тож тепер тут встановлено два сучасних мережевих насоси WILO марки SCP 200/390HA-110/4 та підживлювальний  WILO  марки  HELIX VE407-1/16/E/KS. Передбачено також встановлення чотирьох газових жаротрубних водогрійних котлів відомого бренду Viessmann тепловою потужністю Q=5000 кВт кожен, які обладнані газовим пальником фірми «Riello». Підживлення мережі передбачається водою, що надходить з існуючого водопроводу, попередньо пом’якшеною в двоступеневій установці пом’якшення  фірми LWT, яка працює в автоматичному режимі», – розповідає Віталій Грубенюк.

За рахунок встановлених сучасних високоефективних котлів та пальників європейського виробництва вдасться зменшити споживання газу до 20%, а електроенергії – на понад 40%, що позитивно вплине на тариф. Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначає, відповідно до цієї економії та при умові, що ціни на енергоносії не зростуть, тариф можна буде коригувати у меншу сторону.

«Вартість технічного переоснащення та реконструкції однієї котельні складає близько 1 млн. доларів, а в рамках проєкту передбачено до кінця року провести повну модернізацію котлів та насосного обладнання загалом на п’яти котельнях в місті, а ще на чотирьох котельнях – замінити пальники на сучасні європейського виробництва, які допоможуть автоматизувати процес горіння, – додає Сергій Надал. – Оскільки роботи ці надзвичайно дороговартісні, реконструкція котелень проводиться в рамках співпраці з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, яка розпочалася ще в минулому році. Тоді нам вдалося провести повну реконструкцію котелень на масивах «Східний» та «Сонячний»».
Exit mobile version