У Тернополі відбувся “Фестиваль адаптивних видів спорту” (Фото)

Фото: Тернопільський міський центр фізичного здоров'я населення

У тернопільському парку ім. Т. Шевченка відбувся “Фестиваль адаптивних видів спорту”. Захід організували в межах фестивалю “ТЕРНОПІЛЬ СПОРТИВНИЙ” з нагоди Дня міста Тернополя. Про це пише Файне місто з посиланням на Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

Нові можливості для кожного

На центральній алеї парку облаштували спеціальні локації, доступні всім охочим. Директорка центру Вікторія Безгубенко-Гнатишин підкреслила важливість таких заходів:

Це вперше, коли ми реалізували ідею проведення фестивалю адаптивних видів спорту в нашому місті. Одним з найяскравіших моментів було те, що кожен міг спробувати ходити у спеціальному протезі для ноги від команди Superhumans, яка не лише розробляє протези, але й займається психологічною реабілітацією військових та інших людей з ампутаціями, – зазначила організаторка.

Реабілітація через спорт

За словами Вікторії Безгубенко-Гнатишин, спорт є важливим елементом реабілітації для людей з ампутаціями.

Ми переконані, що реабілітацію має проходити не лише людина, але й усе суспільство. Наші військові повертаються додому, і серед них є ті, хто втратив кінцівки. Тернопіль вже багато робить для адаптації міста для людей з інвалідністю, але попереду ще багато роботи, – сказала директорка.

Серед гостей фестивалю були військові, які своїм прикладом надихають інших. Одну з локацій “Настільний теніс” очолив військовий, який втратив руку, захищаючи Україну. Він грав тільки правою рукою і не програв жодної партії. Інший військовий, який отримав поранення під час бойових дій, проходив локації на двох протезах.

Ми впевнені, що такі заходи вкрай необхідні. Люди вчаться дивитись на чоловіків та жінок з протезами з повагою. Жалість — це не те, на що заслуговують наші захисники. Вдячність і бажання допомогти — ось основна мета таких заходів, — додала Вікторія Безгубенко-Гнатишин.

Спортивні активності для всіх

Фестиваль залучив велику кількість учасників, які змагалися у волейболі сидячі, настільному тенісі, баскетболі, шахах, петанку та армреслінгу. Вони також долучалися до активностей з поліцейськими, проходячи смугу перешкод на кріслі колісному, милицях або з ціпком із заплющеними очима, а також випробовували SUP-дошку та займалися кросфітом.

Центр ТМЦФЗН вже не вперше організовує події для ветеранів та їх родин. Протягом літа відбулися майстер-класи з адаптивного самбо, турнір з настільного тенісу та боулінгу, на які були запрошені родини військових.

Фестиваль “Адаптивних видів спорту” став великим успіхом, привернувши увагу не лише ветеранів, але й інших людей з інвалідністю та без.

Продовження обов’язково буде – вже з вересня ми плануємо відвідувати разом з поліцією і смугою перешкод школи, щоби діти ставали більше чутливими до проблем людей з інвалідністю, а наше місто ставало ще більше інклюзійним, – підсумувала організаторка.
Exit mobile version