У повітрі Тернополя перевищення норми хлору від 4 до 10 разів: в ОВА озвучили рекомендації населенню (Відео)

Вночі 20 серпня росіяни завдали удару по промисловому обʼєкту в Тернополі. На місці події сталася пожежа, яку продовжують гасити. Станом на 13-ту годину в атмосферному повітрі Тернополя зафіксували перевищення норми хлору від 4 до 10 разів. Про це пише Файне місто з посиланням на брифінг Тернопільської ОВА.

Як зазначив заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко, станом на зараз у 7 з 10 контрольних точках відмічено певне перевищення по тих чи інших показниках.

Ми провели засідання техногенної комісії та прийняли відповідні рекомендації для закладів освіти, закладів охорони здоров’я та щодо проведення публічних заходів, в першу чергу на території міста Тернополя і деяких сусідніх громад. Відповідні рекомендації будуть надіслані до органів місцевого самоврядування. Центр контролю та профілактики хвороб веде постійний моніторинг, і ми будемо інформувати вас при виявленні тих чи інших обставин, – зазначив заступник начальника ОВА.

Генеральна директорка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Оксана Чайчук зазначила, що наразі є перевищення показників хлору у повітря. Моніторинг якості проводитимуть протягом дня.

Так, як зранку ми повідомляли, перевищення показників не було по жодних параметрах. Але доводжу до відома жителів Тернопільщини, що в даній ситуації потрібно проводити постійний моніторинг. У викидах при згорянні нафтопродуктів є велика кількість хімічних речовин, зокрема хлор, який є важкою хімічною речовиною. Він осідає донизу, і спочатку при викидах в атмосферне повітря його було неможливо виявити, оскільки він був на висоті вищих шарів атмосфери. Зараз він знижується, і ми фіксуємо перевищення нормативів у атмосферному повітрі. При нормі 0,1 міліграма на метр кубічний у нас є перевищення від 0,4 до 1, тобто в 4-10 разів, – зауважила Оксана Чайчук.

Рекомендації населенню

Як зазначила Оксана Чайчук, щоб вберегти здоров’я жителів, фахівці надають рекомендації, яких бажано дотримуватися і прислухатися до них. В першу чергу – це обмеження тривалого перебування на свіжому повітрі. Бажано перебувати у закритих приміщеннях, закривши вікна і вентиляційні ходи, щоб обмежити доступ атмосферного повітря всередину.

Вимкнути рекуперацію повітря. Також бажано завісити вікна та двері вологими простирадлами, а не марлями, які є менш проникними. Це дозволить хлору, що є в атмосферному повітрі, зв’язуватися з водою на зовнішній частині простирадла і не потрапляти всередину приміщення.

Якщо є діти в дитячих садках, рекомендують завести їх в приміщення дитячого садочка і виконати ті самі заходи, які зазначені вище. Якщо у батьків є можливість забрати дітей із садочка, рекомендують тримати їх вдома до отримання подальших рекомендацій.

Також бажано обмежити перебування на водних об’єктах.

Ми розуміємо, що зараз гаряча пора року і всі хочуть відпочивати, але нагадуємо, що хлор реагує з водними парами, утворюючи соляну кислоту, що може бути небезпечним. Тому пийте велику кількість рідини, щоб вивести шкідливі речовини з організму, – додала директорка.

Симптоми отруєння хлором

Серед основних симптомів отруєння хлором: почервоніння слизових оболонок очей, сухість слизових, біль у горлі, осідання голосу (афонія), охриплість голосу, можливе зниження артеріального тиску та тахікардія. Якщо у вас є такі симптоми, звертайтеся за медичною допомогою.

Ми закликаємо не панікувати і надаємо цю інформацію лише попереджаємо про ситуацію, яка моніториться. Ми й надалі будемо надавати таку інформацію для жителів нашого міста та прилеглих територій. Хочемо запевнити, що ми все тримаємо під контролем і будемо продовжувати інформувати, – наголосила Оксана Чайчук.

Зараз достатньо перебувати в приміщенні і мінімізувати час перебування біля водойм. Важкі сполуки осідають у низинах і природних заглибинах, тому уникайте перебування в таких місцях. Результати дослідження води показують, що вона в межах норм.

Ми розуміємо, що для проникнення сполук до води потрібен певний час. Зранку ми не спостерігали важких сполук біля землі, оскільки вони піднялися в повітря. Через деякий час вони почали осідати і ми їх зафіксували. Ми будемо контролювати цей процес і надалі до повної ліквідації наслідків загоряння. Хочу запевнити, що в Центрі контролю та профілактики хвороб є все необхідне лабораторне обладнання для швидкого і якісного проведення досліджень питної води на солі важких металів та інші органічні й неорганічні сполуки. Інформація буде висвітлюватися на офіційній сторінці Центру у Facebook. Слідкуйте за нею, щоб бути в курсі подій, – додала директорка.

Нагадаємо, раніше ми писали, що на місці події працювали понад 20 одиниць техніки та 90 рятувальників працюють на місці події. Також залучили два пожежних потяга з Тернополя і Львова. Станом на 9 годину ранку пожежу локалізували і продовжують гасити. Потерпілих немає.

Заміри повітря на вміст хімічних речовин та продуктів горіння проводили в 7 точках міста. Станом на 9:00, перевищень допустимих концентрацій немає

Також фахівці провели забір питної води. Шкідливих речовин не виявили.

Читайте також:

Exit mobile version