У Тернополі представлять унікальну модульну виставку про Соломію Крушельницьку, що експонувалася в Італії

Унікальна виставка про славетну оперну співачку Соломію Крушельницьку розпочинає свій тур Україною: 16 серпня о 16:00 тернополяни першими в Україні побачать виставку «Ґранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен». Оглянути її можна буде в центральному холі ТРЦ «Подоляни» протягом місяця. Вхід – вільний. 

Реалізація виставки здійснена командою Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові та за підтримки Фундації ЗМІН. Матеріали виставки «Ґранд-тур» висвітлюють життєвий і творчий шлях Крушельницької: її походження та велику родину – батько був священиком з Тернопільщини, освіту, оперні тріумфи на багатьох сценах чотирьох континентів, співпрацю із видатними композиторами, концертні турне та зв’язок із Батьківщиною, який славетна співачка завжди підтримувала.

Відвідувачі зможуть почути голос української сопрано

Виставка «Ґранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен» розроблена українським медіахудожником Сергієм Петлюком. Її особливістю є багатошаровість конструкції, що поєднує інформаційні матеріали про кар’єру та життєвий шлях всесвітньовідомої артистки, архівні фотографії та аудіозаписи.

Для опрацювання і покращення фотопортретів співачки використана технологія штучного інтелекту. Відвідувачі виставки також мають змогу почути голос української сопрано, відсканувавши QR-код: понад столітні архівні записи арій з опер «Мадам Баттерфляй» Дж. Пуччіні та «Валькірія» Р. Ваґнера у виконанні Крушельницької.

Вперше презентація виставки «Ґранд-тур» італійською мовою відбулася на 69-у Фестивалі Пуччіні (Puccini Festival) у Торре дель Лаго в Італії впродовж липня-серпня 2023 року. Це один із найбільших європейських оперних фестивалів, заснований 1930 року та присвячений виключно творчості відомого італійського композитора Джакомо Пуччіні.

Соломію Крушельницьку та Пуччіні об’єднувала багатолітня співпраця і дружні стосунки, тож презентація виставки стала важливою складовою програми Фестивалю, що акцентувала на внеску українки в популяризацію творів композитора та розвиток світового оперного мистецтва. Виставку в Італії мали змогу оглянути не лише відвідувачі фестивалю, але й українська діаспора, а також сім’ї, які були вимушені виїхати до Італії через війну.

Гостинно приймав наших співвітчизників директор Фестивалю Пуччіні пан Франко Моретті, який розповідав про неперевершене виконання українською співачкою опер Пуччіні, зокрема, твору, який вона врятувала від забуття після провальної прем’єри – оперу «Мадам Баттерфляй».  

За фінансової підтримки Фундації ЗМІН був виготовлений україномовний варіант виставки, що презентуватиметься у різних містах України. Після Тернополя, виставку відкриють у Львові з 23 вересня, до 152-ої річниці з дня народження співачки.

Читайте також:

Exit mobile version