Чи безпечний Тернопільський став: зразки води перевірили в Івано-Франківську (Результати)

Фото: Тернопільська міська рада

В Івано-Франківську у лабораторії Дністровського управління водних ресурсів України провели дослідження вмісту забруднюючих речовин в донних відкладах та поверхневих водах Тернопільського cтаву. Як повідомив заступник очільника Тернополя Леонід Бицюра, основною задачею цього року є очистка донних вкладів у трьох ділянках ставу. Для того, щоб повноцінно підготуватися до цих робіт, потрібно детально вивчити склад відкладів, дослідити усе, що міститься в Тернопільській водоймі.

Начальник лабораторії регіонального офісу водних ресурсів в Тернопільській області Наталія Фатаєва розповіла, що від відбору проб залежить 90 % результату. З метою отримання інформації щодо забруднення Тернопільського водосховища було виконано дослідження проби донних відкладів та поверхневої води ставу. Проби відбирались згідно вимог відбору, зберігання, консервації та транспортування. Складено акт відбору і передано на аналіз до лабораторії Дністровського басейну управління водних ресурсів. Донні відкладення досліджувались на валовий вміст елементів, більшість з яких – важкі метали. А також в донних відкладах було виконано вимірювання вмісту органічної речовини і рухомих форм біогенних сполук (фосфор і нітроген). В поверхневих водах виконано хроматографічне дослідження специфічних, синтетичних речовин за 42 показниками і кількісний спектральний аналіз хімічних елементів за 26 показниками.

“Роблячи висновок, можна сказати, що токсичних важких металів у поверхневій воді не виявлено, а в донних відкладах вони нижче гранично допустимих нормативів. Крім того, в донних відкладах, якщо взяти вимірювання рухомих форм фосфору нітрогену, за градацією донні відкладення можна класифікувати як забезпеченими елементами живлення фосфору і нітрогену.

У поверхневій воді виявлено перевищення ГДК рибогосподарського призначення. Джерела їх походження ще досліджуватимуться додатково, – повідомили у Тернопільській міській раді.

Як розповів керівник регіонального офісу водних ресурсів Тарас Капуста, який виступив автором спорудження аераційного фонтану Тернопільського ставу, невдовзі проведуть дослідження, які пов’язані з Малашівським сміттєзвалищем і його впливом на Івачівське водосховище, чи потрапляють у воду складні органічні речовини і чи не потрапляють вони через питні водозабори до тернополян. Розпочинається робота в серпні і деталі будуть відомі згодом.

До слова, на черзі – реконструкція колектора в парку ім. Т. Г. Шевченка, де потрібно провести очистку дощових стоків перед потраплянням води у Тернопільське водосховище; громадське обговорення оцінки впливу на довкілля робіт щодо очистки донних відкладів; модернізацію шлюзового комплексу та роботи з придонного спуску і фонтану.

Читайте також: РАЦС переїжджає: у Тернополі “Палац щастя” розташують на “Дружбі”

Exit mobile version