Тільки 2 університети планують залишити у Тернополі – МОН готує оптимізацію

Фото з відкритих джерел

У Тернополі планують залишити тільки 2 університети. Про це йшлося на засіданні Спілки ректорів закладів вищої освіти України, пише Файне місто з посиланням на заступника міністра освіти і науки Михайла Винницького.

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький окреслив критерії укрупнення закладів вищої освіти. На його думку, в містах із населенням від 100 до 350 тисяч людей, слід утримувати не більш як два виші.

Майбутнє нашої молоді залежить від того, чи вміємо ми приймати дорослі рішення. Виважені, продумані, не егоїстичні. Не завжди приємні, але дуже потрібні. Ні для кого не секрет, що з нинішніми демографічними та економічними показниками існуюча мережа ЗВО не є оптимальною та ефективною. Найприйнятнішим сценарієм є об’єднання ЗВО, і найлогічніше, щоб самі керівники закладів в регіонах (разом з місцевими адміністраціями) запропонували свої рішення, – наголосив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Також він підкреслив, що міністр розповів про вибір трьох шляхів у МОН щодо оптимізації ВНЗ:

  1. нічого не робити і чекати на повну деградацію системи (не прийнятний варіант),
  2. оновлення “знизу” через переговори між ректорами (із залученням колективів, розробкою стратегії оновленого закладу),
  3. оптимізація мережі “зверху” через рішення засновника ЗВО – КМУ. Наразі запропоновано йти другим шляхом але не через “забалакування” проблем, а через рішучі дії на місцях. Міністр не залишив жодного сумніву, що якщо ініціатив відповідно до другого шляху найближчим часом не появиться, прийдеться йти по третьому.

У своїй доповіді Михайло Винницький окреслив два головні критерії, що мають впливати на укрупнення закладів. Серед них відповідність кількості населення міста чи області.

У містах, де мешкає від 100 до 350 тисяч громадян, варто утримувати не більше двох ЗВО (наприклад, Полтава, Тернопіль, Івано-Франківськ, Чернігів, Луцьк, Житомир, Суми). У містах із кількістю мешканців більш як 350 тисяч може формуватися мережа ЗВО, що передбачає заклади трьох типів: навчальні інститути, які мають тісний зв’язок із роботодавцем, дослідницькі університети та міжгалузеві (світоглядні) або спеціалізовані (напр. музичні) академії, – наголосив заступник міністра.

За його словами, у вишах, крім містоутворюючих і спеціалізованих академій, має бути не менше 5 тисяч студентів денної форми навчання.

Наша ціль – середня кількість студентів в одному ЗВО України на рівні 10 тис. Зараз у закладах МОН середня кількість – 6648. Є й такі, у яких понад 25 тис. студентів, але усереднина цифра надто низька, що негативно впливає на можливості вибору дисциплін студентами, і розпорошує цінний людський і матеріальний ресурс. Приєднанню будь-якого ЗВО має передувати аналіз стану конкретного ЗВО, що включатиме результати фінансування за критеріями формули (постанова Кабміну № 1146), вивчення стану акредитацій освітніх програм, наявність у місті відповідного партнера ЗВО, – підкреслив заступник міністра..

Ректорів закликали провести переговори про спільний розвиток, а в ідеалі – розробити дієву стратегію і сформувати спільне бачення штатного розпису. Учасники засідання висловилися за створення робочих груп з питань модернізації мережі, зокрема на регіональному рівні.

Читайте також: Буде ще більше дронів для ЗСУ: у Тернополі оголосили новий тендер на 12 500 000 гривень

Exit mobile version