У Тернополі стартувала ХІ авторська школа іконопису “Квітка Середньовіччя” (Відео)

Фото: Файне місто

У Тернополі розпочалось навчання у ХІ іконописній авторській школі “Квітка Середньовіччя”. Її автором є знаний митець Андрій Майовець. Заняття триватимуть по 21 січня у Катехитичному класі Церкви Успіння Пресвятої Богородиці, що на вул. Острозького, пише Файне місто.

Як розповів автор Андрій Майовець, у школі учасники навчаються писати ікони, наслідуючи давньоукраїнське і візантійське іконописання XIV-XV ст. та сучасних їх реплік, опанують техніки і манери древнього способу іконописання та пізнають автентичне і призабуте сакральне мистецтво.

Ми як завжди використовуємо лише натуральні пігменти, вивчаємо давню технологію натуральної темпери письма візантійської ікони, наслідуючи ту чи іншу ікону, письмо за автором ікон, які є збережені в українських музеях, – зазначає митець.

У Тернополі авторська школа іконопису “Квітка Середньовіччя” діє вже водинадцяте.

Це наша 11 школа по рахунку у місті Тернопіль і учасників записалось дуже багато, зокрема новачки-першокурсники і ті, хто відвідував школу раніше. Загалом це є 28 осіб з різних сфер діяльності. Цього разу в нас є тільки група для дорослих, – розповів організатор.

Марта, одна з учасниць, розповіла нашій журналістці, що у школу іконопису прийшла вже втретє.

Ми часто тут говоримо, що іконопис — це молитва пензлем і ми сприймаємо цю роботу в такому сакральному сенсі. Традиційно новачки починають з ікони святого Миколая, бо це найдобріший святий і достатньо легкий у виконанні. Після того я малювала парні ікони «Архистратиг Михаїл» і «Архангел Михаїл».
Я налаштовуюсь завжди на це, стараюся, ходжу до сповіді і до святого Причастя і завжди прошу, щоб Бог благословив мою роботу, – сказала Марта.

Більш детальніше дивіться у записі прямого ефіру.

Читайте також: Близько 70 000 гривень наколядували на Тернопільщині для ЗСУ (Фото)

Текст: Віта Поляна
Відео: Ольга Демчук

Exit mobile version