У тернопільському гідропарку пенсіонери співали пісень та плели віночки (Відео)

Десяток літніх жінок та чоловіків зібралися у тернопільському гідропарку “Топільче” задля спільної справи. Щасливі та веселі пенсіонерки святкують Івана Купала. Співали пісень та плели віночки. Опісля вироби пускали на воду з потаємним бажанням у серці.

“Ми святкуємо свято Івана Купала. Всі наші учасники- пенсіонери. Вони збираються кожного року, аби погомоніти, поспівати та сплести віночки. Після цього ми виконуємо такий обряд – кидаємо ці плетені віночки з моста у водойму. Вони щасливі – це головне, – каже соціальна працівниця Тернопільського міського територіального центру Богданна Бойко.

За словами соціальної працівниці, карнатин вніс свої корективи у вже традиційне щорічне святкування. Якщо раніше було близько півсотні учасників, то цього разу набагато менше. Проте, це не вплинуло на дух та настрій жінок.

“Цей день – наче дитинство наше. Це завжди було якесь казкове свято, я собі так завжди уявляла, що це казка – мавка лісова… Я дуже задоволена, що для нас організовують таке дійство”, – каже Христина Касіян.

“Сюди прийшла перший раз, але свято Івана Купала переживаю кожного року, тому що це дуже цікавий звичай. Це – свято природи, коли наливається все. Навіть кажуть, до Купайла зберіть всі трави, бо активність сонця саме до Купайла. Він, як бог всієї природи, виступає як з’єднання чоловічої і жіночої сутності. Тому беруться за руки хлопець і дівчина, стрибають через вогнище, яке має ефект очищення. Так робили наші предки, тому так робимо ми. А ще сплітаються віночки. Кожна дівчина вирощувала квіти. І хлопець знав, що у цеї дівчини в саду ростуть саме такі рожі, саме такі ромашки. Тому він намагався зловити віночок саме з тих квітів. Дівчина ж загадувала бажання, якщо цей хлопець зловить мій віночок – значить ми будемо у парі”, – додає Ярослава Дикалюк.
Exit mobile version