У Тернополі обстежують багатоповерхівки, щоб провести перерахунок за тепло і гарячу воду (Відео)

Фото з відкритих джерел

У Тернополі спеціально створені робочі групи обстежують місця загального користування. Оглядають підвали, сходові клітки та допоміжні приміщення у багатоквартирних житлових будинках, що отримують послуги із постачання теплової енергії. Перевірки здійснюють задля з’ясування стану теплоізоляції транзитних трубопроводів, наявності нагрівальних приладів тощо.

Розпорядження про створення більше 20-ти робочих груп ухвалили депутати Тернопільської міської ради, враховуючи численні звернення громадян щодо витрат на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення та гарячого водопостачання.

“Сьогодні по всій Україні люди отримують нарахування за тепло і гарячу воду на основі змінених Урядом правил нарахування тарифів. З одного боку, урядова ініціатива має логіку, оскільки раніше всі витрати за обігрів спільних площ у багатоквартирному будинку лягали фактично лише на користувачів центрального опалення. З іншого боку, автоматично було зроблено розрахунок за загальною урядовою формулою без урахування ситуації в кожному будинку і кожній квартирі.  Тому, щоб перевірити тепломережі у багатоквартирних будинках Тернополя, вирішено створити спеціальні інвентаризаційні робочі групи”, – повідомили у Тернопільській міській раді.

На підставі акту робочих груп, комунальне підприємство теплових мереж проведе перерахунок плати за функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, а також опалення місць загального користування та допоміжних приміщень.

Сьогодні робоча група обстежила багатоповерховий житловий будинок на вулиці Чалдаєва, 3.

“Тернополяни, які хочуть, щоб до них прийшла комісія, мають знати, що є спеціально розроблений графік, детальніше про який можна дізнатися у свого голови ОСББ або управителя будинку. Окрім цього власники квартир мають бути вдома. Від того, чи оглянемо ми або ні стояки у помешканні на предмет ізоляції, залежить сума, вказана у платіжках за комунальні послуги”, – зазначив представник «Ради Голів ОСББ міста Тернополя» Сергій Лупак.

Нагадаємо, у січні 2022 року тернополяни отримали платіжки за комунальні послуги із врахуванням плати за абонентське обслуговування та функціонування систем опалення і гарячого водопостачання.

Нововведення про плату за абонентське обслуговування передбачено ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017 № 2119-VIII (зі змінами внесеними ЗУ № 1060-IX). Якщо раніше за обслуговування та заміну будинкових лічильників тепла і гарячої води мешканці сплачували у вигляді внесків, то відтепер – це включено до плати за абонентське обслуговування.

Абонплата за тепло і гарячу воду зазначається у платіжці окремими рядками та відображатиметься щомісяця. Вона включає витрати на обслуговування будинкових лічильників тепла, витрати, пов’язані із розподілом та адмініструванням послуг.

Абонентська плата розрахована на один особовий рахунок, незалежно від площі житлового приміщення і кількості осіб, які в ньому зареєстровані.

Так, на одного абонента на місяць з ПДВ плата за абонентське обслуговування для послуги з постачання теплової енергії складає:

Плата за абонентське обслуговування для послуги з постачання гарячої води:

Для будинків, що обладнані приладами обліку, в квитанціях клієнтів також будуть відображатися такі складові споживання теплової енергії як функціонування систем опалення та гарячого водопостачання. Їх відокремлюватимуть із загального обсягу теплової енергії, спожитої будинком, відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг № 315 від 22.11.2018.

Крім того, згідно з Методикою №315, у частини клієнтів з’явиться рядок із мінімальною часткою. Це стосується власників квартир з індивідуальними лічильниками, які несвоєчасно передають показники, або передають такі, що близькі чи дорівнюють нулю. Новий рядок відображає мінімальну частку середнього споживання із загального обсягу спожитої теплової енергії будинком.

Додамо, тарифи на опалення в опалювальному сезоні 2021/2022 для тернополян залишаються незмінними –  на рівні попереднього сезону.

Також, для зменшення навантаження на споживача у зимовий період, встановлено двоставковий тариф на теплову енергію для населення, що діятиме в опалювальному періоді 2021/2022. Двоставковий тариф допоможе зменшити розмір платежів під час опалювального сезону, сплачуючи частину з цих коштів у міжопалювальний період.

Читайте також: Тернополяни платитимуть більше за опалення і гарячу воду: роз’яснення (Відео)

Exit mobile version